Vanaf 1 januari 2024 mogen bedrijven voor consumptie ter plaatse geen plastic wegwerpartikelen meer gebruiken, tenzij het echt niet anders kan. Denk hierbij dus aan gebruik in de kantine of op kantoor. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om op deze nieuwe wetgeving in te spelen. Zo zijn er ook drinkflessen met een missie. In dit artikel vertellen we je over drie merken die een betere wereld als missie hebben. We willen je op deze manier graag informeren zodat je een extra bewuste keuze kunt maken in jouw volgende stap naar verduurzaming.

Retulp
Om de plastic soep bij de bron aan te pakken en om wegwerpverpakkingen terug te dringen wil Retulp zoveel mogelijk mensen inspireren om te kiezen voor aantrekkelijke en herbruikbare alternatieven. Retulp is een duurzame Social Enterprise en in 2014 opgericht om deze missie uit te voeren. Daarbij werkt Retulp samen met het Wereld Natuurfonds, Club Kakatua, Made Blue en nog een aantal andere goede doelen. Bij aankoop van een Retulp fles zorg je er voor dat er iemand elders met je meedrinkt. Retulp doneert namelijk 1.000 keer de inhoud, per Retulp fles, aan drinkwater aan ontwikkelingslanden. De afgelopen 7 jaar heeft Retulp er voor gezorgd dat er ruim 100 miljoen liter schoon drinkwater is gedoneerd aan mensen in Afrika en Indonesië. De donaties worden onder controle van Aqua for All geïnvesteerd in waterprojecten die worden uitgevoerd door: Amref Flying Doctors, Het Rode Kruis, Simavi en World Vision.

Join the Pipe
Plastic afval verminderen en schoon drinkwater voor iedereen. Dat is de missie van Join the Pipe. Zij zetten zich in voor een wereld met minder plastic afval, en waarin iedereen, waar ook ter wereld, toegang heeft tot veilig drinkwater. Door het drinken van kraanwater uit herbruikbare flessen en door navulstations te promoten, wil Join the Pipe het gebruik van plastic terugdringen. Met de opbrengst van Join the Pipe producten zetten zij drinkwater- en opruimprojecten op in ontwikkelingslanden. Ook delen zij bidons uit voor een betere hygiëne of om water mee te nemen naar school.

Ocean bottle
Ocean Bottle creëert producten die deels uit roestvrij staal en deels uit gerecycled, in de oceaan gevonden, plastic bestaat. Ocean Bottle wilde een fles creëren die een leven lang meegaat, gemakkelijk te recyclen is en nooit concessies doet aan de impact. Afhankelijk van waar een fles wordt geleverd en welk model het is, stoot een Ocean Bottle-product tussen de 2,8 en 4,5 kg Co2 uit van de wieg tot aan het graf’, dit is ongeveer evenveel als een zak rijst van 1 kg. Voor elke verkochte Ocean Bottle zamelt Ocean Bottle 11.368 kg (25.06 lbs) plastic in, om te voorkomen dat dit in de oceaan terechtkomt. Dat komt overeen met meer dan 1000 plastic flessen (500 ml enkelwandige PET-flessen – de gemiddelde kleine waterfles). Samen met partners over de hele wereld worden nieuwe inzamelpunten uitgerold op plaatsen waar de plasticvervuiling het ergst is, waardoor lokale bewoners plastic kunnen inwisselen voor geld en toegang krijgen tot sociale hulpbronnen zoals gezondheidszorg, onderwijs, geestelijke gezondheidszorg en financiële zekerheid. Ocean Bottle werkt samen met Plastic Bank, Plastics for Change en Repurpose Global om ervoor te zorgen dat fondsen op de meest efficiënte, eerlijke en gereguleerde manier worden overgemaakt aan plastic inzamelaars.

Enthousiast geworden van deze mooie initiatieven en wil jij een leuke Ocean Bottle, Retulp drinkfles of Join the Pipe bestellen? Neem dan contact met ons op want we helpen je graag verder.