Vanaf 1 januari 2024 mogen bedrijven voor consumptie ter plaatse geen plastic wegwerpartikelen meer gebruiken, tenzij het echt niet anders kan. Denk hierbij dus aan gebruik in de kantine of op kantoor. Als je bijvoorbeeld bedenkt dat 1 medewerker gemiddeld 1.000 wegwerpbekers op jaarbasis verbruikt, dan weet je meteen dat dit een grote belasting is op ons milieu en dat maatregelen noodzakelijk zijn. Om vanaf 2024 een wegwerp-proof bedrijf te hebben, is het verstandig alvast na te denken over de mogelijkheden.
Op Rijksoverheid.nl vertelt staatssecreataris Vivianne Heijnen van Milieu dat wij, alleen al in Nederland, dagelijks 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggooien na eenmalig gebruik. Het ministerie verwacht dat, door dit verbod, het gebruik van wegwerp plastic met veertig procent afneemt.

Karton als alternatief?
Het lijkt verleidelijk om in plaats van plastic wegwerpartikelen te kiezen voor karton, echter karton kan voorzien zijn van een dun laagje plastic en ook dit is niet meer toegestaan. Het is dus belangrijk hier goed op te letten als je aan de slag gaat met het zoeken naar vervanging van plastic.

Wat is dan wel een goed alternatief is? Denk bijvoorbeeld aan mokken voor je medewerkers. Deze kun je laten voorzien van jouw bedrijfslogo en de naam van je medewerkers. Hetzelfde geldt voor thermosflessen, welke meteen handig zijn voor gebruik van medewerkers die de weg op gaan. Wij denken graag met je mee. Klik hier voor ons contactformulier.