Duurzaam is, terecht, een populair onderwerp. In de transitie naar een duurzaam product media assortiment zijn duurzame producten voorzien van test certificaten. Om de duurzame status van een bedrijf, merk of product aan te tonen, wordt gebruik gemaakt van diverse duurzame certificaten en labels. Ook BeGlobal is gecertificeerd op diverse onderdelen. Deze certificeringen en labels zijn belangrijk in de samenstelling van jouw duurzame assortiment. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben wij het duurzame labels en certificaten woordenboek voor je samengesteld. Hierin leggen we in begrijpelijke taal uit waar de belangrijkste labels en certificaten voor staan.

B Corp
Je hebt de naam B Corp vast al eens voorbij zien komen. Maar waar staat deze certificering voor? Het aantal B Corp gecertificeerde ondernemingen groeit en dat is goed nieuws! Uniek aan B Corp is het holistische karakter. De gecertificeerde bedrijven voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van sociale en ecologische impact. B Corp focust zich niet op één aspect van een bedrijf, maar op de gehele bedrijfsvoering. Denk hierbij aan de impact in de productieketen en aan de voordelen die het bedrijf de medewerkers biedt. Een bedrijf met B Corp-status laat zien dat zij zich op meerdere vlakken in positieve zin inzetten. Bij de selectie van onze partner leveranciers is dit één van de voorkeuren. Cradle to Cradle (CM)
CM is een manier om inspanningen op het gebied van duurzame materialen aan te tonen door het duurzaamheidslabel van de producent te laten zien. Het label dient te voldoen aan de volgende eisen: Het gebruik van materialen die veilig zijn voor de menselijke gezondheid en het milieu in alle gebruiksfasen. Het product is samengesteld uit materialen geschikt voor hergebruik, zoals recycling of compostering.

Ecovadis
Dit is een methode die de kwaliteit van het duurzaamheids beheersysteem van een bedrijf meet door middel van haar beleid, acties en resultaten. Het systeem is gericht op 21 duurzaamheidscriteria met betrekking tot: milieu, arbeid en mensenrechten, ethiek en duurzame inkoop. Hoe hoger een bedrijf scoort, hoe hoger de Ecovadis rating is dat het bedrijf ontvangt. De volgende ratings zijn te behalen: Brons – Zilver – Goud – Platinum. BeGlobal heeft de Ecovadis Platinum rating. Met deze rating zijn we beloond voor onze stappen op het gebied van duurzaamheid en behoren we tot de 1% best presterende organisaties beoordeeld door Ecovadis.

Fairtrade
Fairtrade is een ethisch handelssysteem waarbij mensen op de eerste plaats komen. Dit gebeurt onder andere door boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere deal te bieden. Hierdoor krijgen zij de kans om de kwaliteit van hun leven te verbeteren en te investeren in hun toekomst. Daarnaast krijgen consumenten op deze manier de kans om armoede te helpen verminderen en zo bij te dragen aan verandering. In de wereld van product media is dit bijvoorbeeld van toepassing op chocolade.

Global Organic Textile standard (GOTS)
GOTS is ontwikkeld met als doel verschillende bestaande en toekomstige normen op het gebied van ecologische textielverwerking te verenigen. Het streven is hiermee wereldwijd erkende vereisten te definiëren, die de organische status van textiel garanderen. Van het oogsten van de grondstoffen, via milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productie, tot etikettering en het gebruik van de juiste inkt voor de bedrukking. Alles om de eindgebruiker een geloofwaardige zekerheid te bieden.

Organic Content Standard (OCS 100)
OCS 100 heeft betrekking op de verwerking, productie, verpakking, etikettering, handel en distributie van een product met minstens 95 procent gecertificeerde ‘biologische’ materialen. Het keurmerk kan dienen als business-to-business tool voor bedrijven onderling om te laten zien dat het gaat om hoogwaardige producten. Deze standaard is van toepassing op non-food producten. De norm controleert de aanwezigheid en de hoeveelheid biologisch materiaal in een eindproduct. Ook wordt de weg gecontroleerd die de grondstoffen hebben afgelegd vanaf de bron tot het product. Het OCS 100 systeem werkt met controles door derden om na te gaan of een eindproduct de juiste hoeveelheid bevat van een bepaald biologisch geteeld materiaal. OCS biedt de mogelijkheid om een transparante, consistente en compleet onafhankelijke evaluatie en controle mogelijk te maken van de biologische claim van producten.

Oeko-Tex Standaard
Gifstoffen op sommige soorten textiel kunnen je gezondheid schaden doordat je deze binnen krijgt via je ademhaling, huidcontact en speeksel. STANDARD 100 by OEKO-TEX® gecertificeerde producten zijn getest op schadelijke stoffen om je gezondheid te beschermen. Dit label bevestigt dat ieder onderdeel van het product, van de stof tot het garen en de accessoires, grondig is getest op een lijst van maximaal 350 giftige chemicaliën.Global Recycle Standard
Deze standaard is bedoeld voor bedrijven die producten maken en/of verkopen met gerecyclede inhoud. De standaard is toepasbaar op de volledige toeleveringsketen en is gericht op traceerbaarheid, milieu principes, sociale vereisten en etikettering.

FSC
Als je kiest voor een product met het FSC-logo, ben je er zeker van dat de artikelen die je koopt niet zijn vervaardigd ten koste van het bos, of de dieren, planten en mensen die ervan afhankelijk zijn. BeGlobal gebruikt uitsluitend verpakkingen van FSC karton en ook voor ons magazine en andere documenten/documentatie kiezen wij voor papier met FSC label. FSC staat voor Forest Stewardship Council. Het is het eerste internationale keurmerk dat strenge eisen stelt aan duurzaam en sociaal bosbeheer. FSC wordt gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het FSC label stelt strenge eisen. Zo moeten bossen met een hoge natuurwaarde, maar ook kwetsbare bosgebieden, met rust worden gelaten. Houtkap langs waterlopen en op steile hellingen is niet toegestaan, vanwege kans op erosie. Na het kappen van bomen, mag er niet meer hout verdwijnen dan kan aangroeien. Op deze manier krijgt het bos de kans zich te herstellen. Gebruik van het logo is uitsluitend toegestaan door gecertificeerde bedrijven met een geldige keurmerk licentieovereenkomst en is altijd in combinatie met een code. BeGlobal selecteert haar partners hierop.