Blanco merkartikelen zijn geweldig, maar het is juist de personalisatie die producten echt uniek maakt. Het meest belangrijk is dat jouw beeldmerk of boodschap duidelijk overkomt op de product media die je inzet of de geschenken die je weggeeft. Maar het is ook interessant om te weten hoe dit in zijn werk gaat en welke technieken er zijn. In deze beknopte handleiding vertellen we je meer over de meest populaire decoratiemethoden digitaal printen, zeefdrukken, borduren, lasergraveren en spuitgieten.

Zeefdruk

Zeefdruk wordt gebruikt om afbeeldingen over te brengen op blanco producten, zoals T-shirts, glas, elektronica en banners, met behulp van inkt of kleurstof, een metalen gaasscherm en een rakel. Inkt wordt door het metalen scherm op de gewenste gebieden geperst met behulp van een sjabloon voor elke kleur in het ontwerp. Zeefdruk is een van de meest populaire methoden voor het decoreren van blanco producten, zoals textiel.

Borduren

Borduren is het gebruik van handwerk om decoratieve ontwerpen op stoffen en andere materialen aan te brengen door draad of garen in een ander materiaal te naaien. Borduren is een decoratieve kunst en moet niet worden verward met naaien, wat verwijst naar het proces waarbij het eigenlijke product, zoals sweatshirts, gordijnen of beddengoed, aan elkaar wordt genaaid. Borduren kan met de hand, met behulp van een machine of geautomatiseerd voor commerciële doeleinden.

Lasergravure

Lasergraveren is een gemoderniseerde versie van de eeuwenoude graveerkunst, nu uitgevoerd door computergestuurde machines die handwerk vervangen, waardoor het werk sneller en zuiniger wordt uitgevoerd. De laser is geprogrammeerd voor precisie en de punt focust zich op slechts een fractie van een millimeter, zodat hij keer op keer een zuivere afwerking produceert.

Spuitgieten

Spuitgieten is het proces van het manipuleren van metalen in de gewenste vormen door gesmolten metaal in mallen te gieten om objecten of onderdelen te creëren. De meest voorkomende metalen gietmaterialen zijn aluminium, magnesium, tin, zink, messing en koper. Tijd en druk zorgen er doorgaans voor dat het vloeibare metaal binnen enkele seconden stolt en de vorm van de mal aanneemt. Het resultaat is een stevig object dat zijn vorm niet verliest.

Bron: PPAI Media

Digitaal printen

Digitaal printen is een techniek waarbij geen drukplaat nodig is (in tegenstelling tot offset drukwerk). Deze techniek is perfect voor het plaatsen van logo’s of afbeeldingen in meerdere kleuren. De techniek is uit te voeren met unieke effecten waarbij je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een matte of glanzende afwerking of voor reliëf. Digitaal printen is geschikt voor platte, licht gebogen oppervlakken en toepasbaar op plastic materialen.