De London School of Economics and Political Science (LSE) en Freshworks hebben een rapport uitgebracht over de wensen en de motivatie van generaties Y en Z bij een betaalde baan. Hieruit blijkt onder andere dat hybride werken en flexibiliteit belangrijker voor hen zijn dan salaris. Ook is moderne werkplektechnologie een standaardvereiste.
Het rapport (met de titel ‘Digital contagion, trust and social influence: The technological and cultural impact of a new generation’) analyseert de impact van digitalisering op het werk en in het dagelijks leven voor deze generaties. Hierin gaat het onder meer over de houding en motivatie van de generaties Y en Z op het gebied van werkgelegenheid.

Vrijheid belangrijker dan salaris
De nieuwste generaties op de arbeidsmarkt hebben zo hun eigen verwachtingen van banen en werkgevers. Bij het kiezen van een baan zijn hybride werken en flexibiliteit belangrijker factoren dan salaris. Die voorkeur is 10% hoger bij de jongere Gen Z’ers, wat de verschuiving van salaris naar vrijheid voor deze generatie versterkt.
Een weinig betrokken werkgever, slecht management en weinig aandacht voor loopbaanontwikkeling zijn – naast de wens om te reizen – belangrijke redenen voor Gen Z en Gen Y om hun baan op te zeggen. Micromanagement, strakke werktijden en slechte communicatie waren de belangrijkste punten van kritiek op leidinggevenden.

Moment vieren
Voor wie werkplekken wil invullen, is dit goed om te weten, zeker nu de arbeidsmarkt zo krap is. En als je dan de juiste mensen binnen hebt weten te halen, laat BeGlobal ze dan namens jou een welkomstgift of -pakket bezorgen, op het werk of bij hen thuis door de brievenbus. Gewoon een persoonlijk aardigheidje om het moment even te vieren. Meer informatie? Neem contact op met BeGlobal, we denken graag met je mee.